Slovenija je zelo mala država, ena izmed manjših držav na svetu. Vseeno pa ima naša država tako kot vse druge države svojo kulturo, običaje in vedenje. Med drugimi običaji, je pri nas znana tudi trgatev. Za nekatere to ni samo običaj, ampak celo praznik. Praznik je zato, ker se takrat poleg obiranja grozdja dogajajo tudi druge stvari. Ko je trgatev, se zbere mnogo ljudi. Po navadi zabavajo, smejejo, pijejo, jedo… Ne glede na zabavo, pa je tudi veliko dela. Grozdje oberemo, ga zberemo v posodah in potem prešamo. Seveda je to težko delo, ki traja cel dan in se je potrebno zelo potruditi. Pri tem pomagajo moški in ženske. Ko sprešajo grozdje, nastane sladki sok, mošt.
Trgatev je po navadi v septembrskem času, takrat ko se jesen komaj začne in ni še zelo hladno. Takrat je še sonce toplo, zato nas pri obiranju greje.
Kljub vsemu se je potrebno potruditi. V mislih moramo imeti, da za cel dan trganja grozdja potem vino lahko pijemo še celo leto. Nekateri to delajo za prodajo vina, nekateri pa pri tem resnično uživajo. Uživajo, ker so cel dan s svojimi najbližjimi. Edino kar je žalostno je to, da se zvečer konča, ko se vsi poslovijo in se vsak opravi nazaj domov.
Tudi pri nas v zavodu imamo vsako leto trgatev. Hišnik Mirko pride s svojimi prijatelji in domačimi. Na zadnji strani pri zavodu imamo posajeno celo vrsto trte. Skupaj potem to grozdje poberemo. Tako je bilo tudi letos. Letos sem na trgatev šel sam, šele ob koncu in smo bolj klepetali. Bilo je super. Čeprav je bilo hladno, sem na mraz pozabil.
Naslednje leto me na trgatvi več ne bo, ker grem iz zavoda. Sem pa vesel, saj bom imel še en lep spomin na zavod.

Daniel K.P.

Dostopnost