Zame biti priden pomeni to, da se ne vtikaš v druge, se držiš za sebe in upoštevaš pravila. To ne pomeni, da ko si v družbi odraslega, da se delaš pridnega, ko pa si v družbi sebi podobnim, pa si čisto druga oseba in delaš slabo. Če si zares priden, svoje vedenje izkazuješ vedno na enak način. Ko si priden in prijazen imajo drugi do tebe drugačen pristop. Tako izstopaš na dober način in te imajo vsi za bolj odgovornega.

Žan P.

 

Zame pomeni biti priden nekaj lepega. Biti priden pomeni, da ne delaš neumnosti in da ne delaš bedarij. Biti priden pomeni, da si prijazen in ustrežljiv. Biti priden pomeni, da starki pomagaš čez cesto ali odstopiš sedež na avtobusu. Biti priden pomeni, da nisi poreden.

Niki N.

 

Da bom pridna, sem se odločila po dogodkih, ki so se mi zgodili zadnje čase v šoli. Začelo se je neko sredo, ko pri prvi uri nisem nič delala, potem se je nadaljevalo še pri naslednjih urah ko sem  dobila nezadostno oceno. Bedarij je bilo vedno več in na koncu sem še špricala pouk.
Zavedala sem se, da zaradi enke na bom šla domov, zato mi je sprva bilo vseeno, a potem sem spoznala, da me bodo čakale posledice mojega vedenja. Ker sem morala preživeti čas sama s seboj, sem si obljubila, da bom od sedaj naprej pridna.

Anonimno

 

Zame pomeni biti priden, da upoštevam pravila in jih spoštujem. Pridnost pokažem na takšne način, da poslušam učitelje, vzgojitelje, starše …, da ne kršim pravil, da se ne tepem in drugih ne izzivam. da se ne vtikam v spore in poslušam pri pouku.  Priden sem, ko dobim v šoli pohvalo in nimam nobene graje.

Anej O.

 

To, da si priden, zame pomeni, da si spoštljiv, da rad pomagaš v družini, v šoli in med vrstniki. Za šolo delaš domače naloge in se redno učiš. Doma narediš to, kar pač moraš in kar rečeta ata in mama. Bratu ali sestri pomagaš pri domači nalogi ali učenju in jih spodbujaš za naprej.
Prijateljem pomagaš  tako, da jim prisluhneš, ko jih kaj stiska pri srcu in imajo kakšne probleme. Ne pusti se nikoli, da te drugi izkoriščajo, ker to ni OK. To niso pravi prijatelji. Pravi prijatelj je samo eden, mogoče dva.
Zame je družina na 1. mestu. Zapomni si – družine ne moreš nadomestiti in ne zamenjati. Družina je le ena sama in to ta prava. Drži se pravil, ubogaj, bodi prijazen in priden, naredi, kar se od tebe pričakuje. Svoje imej rad, dokler jih še imaš. Če še nisi začel, je že pravič čas, da začneš. Verjemi mi.

Anonimno

 

Biti priden pomeni, da sodeluješ, da upoštevaš pravila, da skrbiš za druge ter sebe, da si odgovoren zase, da upoštevaš starše ali skrbnike, da se drugi lahko zanesejo nate in da imajo zaupanje vate.
Pridnost lahko pomeni tudi, da drugim pomagamo, da delamo domače naloge, da se lepo obnašamo v šoli in vsepovsod. Pridnost lahko pomeni tudi, da upoštevamo vsa pravila in sodelujemo pri različnih dejavnostih.
Za vse je boljše biti priden kot pa delati norčije in bedarije, ker če smo pridni in se lepo obnašamo, so lahko (skoraj) vsi ponosni na nas. Ko je nekdo priden, se lahko na to osebo zanesemo, ji zaupamo, ker vemo, da je vztrajna, marljiva, in skrbna.
Lepo je tudi, da poslušamo starejše ljudi ali sorodnike, ko nam povedo, kaj smo naredili narobe, kako lahko drugič ravnamo drugače, ko nam dajo nasvete in spoznamo, da se iz napak lahko veliko naučimo.
Pozitivne lastnosti o pridnosti so: marljivost, odgovornost, zaupljivost, potrpežljivost, skrbnost, vztrajnost, strpnost, ubogljivost, iskrenost.

Ana N.

 

Kaj pomeni biti priden? Meni se zdi, da ima vsak človek svoja merila. Za nekatere si lahko priden, že ko nekoga pozdraviš. Nekateri so veliko bolj zahtevni.
Mislim, da ta stavek: »Bodi priden,« ljudje uporabljajo bolj pri otrocih in najstnikih. Kasneje se starši že bolj resno pogovarjajo z otroki. Pridnost je beseda z več pomeni. Lahko pomeni samo pozdrav, ko nekdo reče namesto adijo »bodi priden«. Lahko pa pomeni, da res moraš biti priden. Verjetno ste že to slišali od marsikoga. Včasih se vam mogoče zdi, da vam to govorijo kar tako, brez veze, ker ste tako ali tako že dovolj »pridni«. Morate vedeti, da tega ne smete vzeti preveč resno. Bodi priden je na neka način samo napotek, da se izboljšate v vedenju.
Mene moja babi neprestano govori »bodi priden«. Včasih, ko sem pri njej in samo kaj  narobe povem, mi že reče »bodi priden«. Res je, da v šoli ves čas  nisem najbolj priden. Ampak, bodimo realni, nihče od nas otrok ni zlat. Moja babi želi le, da bi bil boljši od ostalih in zato to vedno govori. Mislim, da včasih govori že kar iz navade. Tolikokrat je to že rekla, da zdaj to pove že skoraj vsakemu. Spomnim se, da je nekaj časa nazaj, po telefonu, to rekla tudi moji mami. Ko se je spomnila, kaj je rekla, se je samo smejala in zato pravim, da je to že iz navade.
Ne zamerite, če vam kdo večkrat na dan pove »bodi priden«. Če že to zdaj berete, pomeni, da ste pridni.
Imejte se lepo in »bodite pridni«.

Daniel K. P.

 

ZAČETEK IN KONEC
Bila je deklica, ki je živela v ljubeči družini. Edino, kar je bilo drugače v tej družini, je bilo to, da je bilo veliko otrok in malo denarja. Deklici je bilo ime Evelin. Vsi v družini so jo imeli radi. V šoli pa so se vedno norčevali iz nje in njenih raztrganih ter ponošenih oblačil.
Seveda ji je bilo težko, ampak je nekako vztrajala in jih ignorirala. Vedela je, da se bo morala učiti, če želi v življenju kaj doseči in ne bo pristala v isti situaciji kot njeni starši. V šoli se je trudila in pridno učila. Včasih cele noči.
Evelin je rasla in rasla ter kmalu odrasla. Ni bila več deklica z raztrganimi oblačili, ampak je postala ženska z lepim, urejenim življenjem ter čudovitim srcem.

Polona L. K.

 

Dostopnost